Lazerle Siğil Tedavisi Antalya

Lazerle Siğil Tedavisi Antalya
Lazerle Siğil Tedavisi Antalya

Genital siğil (kondilom) nedir?

Genital bölgede oluşan siğiller kozmetik olarak bizleri rahatsız eden, kişinin kendine güvenini zedeleyen ve bulaş riski olan bir durumdur. HPV isimli bir virüsün neden olduğu bir çeşit deri hastalığıdır. Kadın hastalıkları ve doğum bölümünün HPV ile ilgilenmesinin nedeni ise hem genital bölgede lezyon yapması hem de rahim ağzı kanserine neden olabilmesidir.

Genital  Siğiller nasıl oluşur? 

HPV( human papilloma virüs) %95 cinsel yolla bulaşan bir virüstür. Genital bölgenin partnerin cildi ile direkt temas etmesi yoluyla bulaşır. HPV cilde bulaşır ve ciltte lezyonlara neden olur. Kana karışmaz dolayısıyla kan testlerinde saptanamaz.  

Çok sayıda cinsel partner varlığı, erken yaşta ilk cinsel ilişki, korunmasız cinsel ilişki, başka bir cinsel yolla bulaşan hastalık varlığı ve bağışıklık sisteminin düşük olması, kontrolsüz diyabet varlığı, sigara kullanımı, düşük kalitede gıdalarla beslenme, antioksidandan fakir diyet bulaş için risk faktörüdür.

HPV’nin yaklaşık 200 alt grubu tanımlanmıştır. Genital bölgede siğil yapan HPV türleri en sık tip 6 ve 11 ( tip 40,42,43,44,54,55,81…..) iken rahim ağzı (serviks) kanseri ve kanser öncüsü lezyonlar yapan HPV türleri en sık tip 16 ve 18’dir (31,33,35,39,45,51,52,56,58,59,66,68….). Siğil yapan HPV türleri kanser yapmaz; kanser yapan tipler de siğil yapmaz.

Genital bölgesinde aktif lezyonu olan gebeler vajinal yolla doğum yaptığında bebeklerine bulaş olduğu da bilinmektedir. Çocuklarda bulaşma yollarında ortak banyo ve havlu kullanımı da tanımlanmıştır.

HPV kadınlarda dış genital bölgede yani dudaklarda, mons pubiste ve perinede lezyon yapabilir. Perianal bölge dediğimiz makat çevresinde ve anal kanalda da lezyon yani siğile neden olabilir. Vajen içerisinde nadiren de olsa siğil görülebilir. Erkeklerde ise yine dış genital bölgede (penis üzerinde ve testislerin üzerinde), makat çevresinde ve kasıklarda lezyonlara neden olur.

Siğil, genital bölgenin dışında vücutta farklı pek çok yerde çıkabilir: Dilde, dudaklarda, ağızda,boğazda ve sonunum yollarında siğil olabilir.

Kadınlarda da erkeklerde de var olan siğiller az sayıda iken epilasyon yöntemi olarak ‘traş etme’ tercih ediliyorsa kişi kendi genital bölgesinde kondilomları taşıyıp, yayılmasına neden olabilir.

HPV vücuda girdiğinde yani bir şekilde bulaştığında yıllarca bulgu vermeyebilir. Bu nedenle ne zaman ya da kimden bulaştığı anlaşılamaz. 


HPV varlığında ne gibi şikayetler olur?

Çoğu zaman genital bölgedeki siğiller herhangi bir semptom vermez. Kişi kendinde siğil olduğunu fark etmeyebilir.

Genital bölgede tek tek deriden kabarıklık yaratan, nadiren pembe ya da kahverengi çoğunlukla ten renginde et beni gibi kabartılar oluşturur.  Bazen lezyonlar birleşip, bir küme oluşturabilir. Nadiren kaşıntı olabilir ya da tahriş olursa kanama görülebilir. Genital siğillerin semptomları daha çok görseldir ve estetik anlamda sıkıntı oluşturur.

Genital siğilin ( kondilomların) tanısı nasıl koyulur?

Siğil tanısı hekimlerin muayenesi esnasında, gözle görerek konulur. Genital bölgede siğile tam olarak benzemeyen ya da klinik görüntü ile tanı alamayan lezyonlara biyopsi yapılarak doku tanısı koyulabilir.

Genital kondilomlar birkaç farklı şekilde görülebilir. Örneğin ciltten kabarık olmayan, sadece renk değişikliği ile seyreden flat tip bunlardan biridir. Flat tip kondilom genital bölgede en nadir görülen kondilom tipidir. Bir diğer kondilom tipi punktiform denilen, iğne gibi ince ve uzun lezyonlardır. Punktiform tip kondilomlar daha çok erkeklerde görülen siğil tipidir. Karnabahar tipi ise kadın genital bölgesinde en çok görülen kondilom tipidir. Yakından bakıldığında siğilin yüzeyinin karnabahar gibi olduğu görülebilir.

HPV bulaştıktan ne kadar süre sonra siğil oluşur?

HPV vücuda girdikten sonraki ilk üç hafta herhangi bir belirti vermez. Bu süre virüsün vücuda tutunduğu ve gizlendiği dönem olan inkübasyon dönemidir. HPV bulaştıktan sonra tahminen ilk lezyon en erken üçüncü haftadan sonra ortaya çıkar. Bulaşmadan sonraki ilk 2 yıl içerisinde en az bir adet lezyon çıkması olasıdır.

HPV bulaşmasına rağmen siğil (kondilom) olmayabilir mi?

Eğer kişinin bağışıklık sistemi güçlü ise yıllarca hiçbir lezyon çıkmayabilir. HPV vücutta latent (gizli) olarak kalabilir. Bu durum uçuk virüslerinde de vardır. Uçuk virüsü vücuda girer ve yıllarca bulgu vermeden kalır ne zaman bağışıklık sistemi zayıflar uçuk da o zaman çıkar. HPV bulaştığında, vücudumuzdaki bağışıklık sistemi HPV ile savaşıp, virüsü yenebilir ya da baskılayabilir. Bağışıklık sistemi kuvvetli olan insanlar HPV’yi alsalar bile lezyon ya da kanser oluşmadan vücut tarafından ortadan kaldırılabilir. Bazen de kişide siğiller oluşur, bağışıklık sistemi zaman içerisinde virüsü yener ve siğiller kendiliğinden geçebilir.

HPV bulaşma riski önlenemez mi?

Eğer cinsel ilişki esnasında kondom kullanılırsa bulaş riski azalır fakat direkt olarak temas eden alanlarda lezyon varsa kondom koruyucu olamaz ve yine de HPV bulaşır.

Genital bölgede HPV bulaşı olması için tam cinsel ilişki olmasına gerek yoktur. Genital bölgenin direkt ciltle teması ile de bulaş olabilir. Bu nedenle bakirelerde de HPV bulaşı ve kondilom görülebilir.

HPV bulaşmaması için tek kesin yöntem aşı olmaktır.

HPV aşısı nedir?

HPV aşısı, HPV virüslerini dışarıdan saran kapsül proteinlerine karşı geliştirilen bir aşı tipidir. Virüsün genetik yapısını yani DNA’sını içermez.  Bu nedenle bağışıklık sistemi sorunlu olan kişilere aşı yapılabilir.

HPV aşısı kaç doz olunmalıdır?

Aşının tam koruyuculuğunu oluşturabilmesi için cinsel hayatın başlamadığı 15 yaşın altında her iki cinsiyette 2 doz aşı yapılmalıdır.

15 yaşından sonra ise her iki cinsiyette de 3 doz aşı olunmalıdır.

HPV aşısının doz aralıkları nasıldır?

İlk doz aşıyı olduktan 1 ay sonra 2. Doz yapılmalıdır. Üçüncü doz yapılacaksa ikinci dozdan 6 ay sonra yapılması en ideal olanıdır.

HPV aşısı ne kadar koruyucudur?

HPV aşısının koruyuculuğu kanıtlanmıştır ve koruyuculuğu %100’e yakındır.

En ideal aşı olma yaşı cinsel hayatın başlamadığı 15 yaş altı dönemdir. HPV aşısı hem kadınlara hem de erkeklere 15 yaş altında 2 doz olarak önerilir.

15 yaşın üstünde ise 45 yaşına kadar yine hem erkeklere hem de kadınlara 3 doz aşı olmaları önerilir.

HPV aşısı için bilinmesi gerekenler;

-Kadınlarda hem serviks kanserinden hem de genital siğilden koruyucudur.

-Erkeklerde penis kanserinden ve genital siğillerden koruyucudur.

-Her iki cinsiyet için de aynı aşı kullanılır.

-Her iki cinsiyette de 45 yaşına kadar üç doz aşı olmak önerilir. ( 15 yaş öncesinde 2 doz yeterlidir.)

-Aşı olmadan önce HPV tiplendirme testine gerek yoktur.

-Aşı olduğunuzda var olan lezyonlarınıza tedavi yapmış olmazsınız. HPV aşısı yeni lezyonların oluşmasını önler ve başka tiplerde HPV bulaşma ihtimalinizim önüne geçersiniz.

-Eğer HPV nedeniyle siğiliniz varsa ya da rahim ağzı kanseri öncüsü lezyonunuz varsa yine aşı olabilirsiniz.

-Gebelik döneminde HPV aşısı olmanız önerilmez. ( gebelikte siğil tedavisi olabilirsiniz)

-Emzirme döneminde HPV aşısı yapılabilir.

-Bağışıklık sistemi düşüklüğü ile giden bir hastalık varlığında aşı olabilirsiniz. Bu durumda aşı DNA içermediği için yeni bir enfeksiyona neden olmaz. Bağışıklık sistemi düşük olduğunda vücudunuzda oluşacak bağışıklık yanıtı daha zayıf olacaktır.

HPV aşısı hangi tip virüslere karşı koruyucudur?

HPV aşısı 3 farklı içeriktedir:

Bunlardan bir tanesi 4 HPV tipine etki eder. Bu tipler; 6, 11, 16 ve 18’dir. Bu tiplerden 6 ve 11 siğil için, 16 ve 18 ise serviks kanseri için en riskli ve en yaygın olan tiplerdir.

Bir diğer aşı ise sadece kanser etkeni olan tip 16 ve 18’e karşı etkilidir.

En son çıkan aşı ise tip 6, 11, 16, 18, 31, 33, 45, 52 ve 58’ e karşı etkilidir.

Genital siğil varken gebelik olur mu?

Genital bölgede siğil olması gebeliğe engel değildir. Siğile neden olan virüsler kana karışmaz yani deride lokal olarak kalır. Bu nedenle anne karnındaki bebeğe bulaşma riski yoktur.

Eğer siğiller doğum kanalını kapatacak kadar büyük ya da yaygınsa normal doğum esnasında zorluk yaratabilir ve hatta normal doğuma engel olabilir.

Genital siğilleri yaygın olan kadınların bebeklerine normal doğum esnasında HPV bulaşma riski mevcuttur. Bu çocuklarda doğum esnasında alınan HPV virüsü solunum yollarında, ses tellerinde lezyona neden olabilir.

Gebelik esnasında genital siğiller büyür mü?

Gebelik bağışıklık sisteminin farklılaştığı çoğu zaman da zayıfladığı bir süreçtir. Gebelik boyunca daha önceden var olan genital siğiller büyüyebilir ya da siğil sayısı artabilir.

Eğer daha önceden HPV bulaştı ama siğil görülmediyse gebelikte ilk kez siğil ortaya çıkabilir.

Gebelikte HPV aşısı önerilmez.

Gebelikten önce siğil tedavisi görüp, siğilleri yok edilmiş bir anne adayında gebelik süresince tekrar siğil çıkabilir.

Gebelikte kondilom tedavisi nasıl yapılır?

Gebelikte lazer cihazları ile ve kriyoterapi ile siğil tedavisi yapılabilir. Her iki yöntemde de bebek için tehlikeli bir durum söz konusu değildir.

Genital bölgedeki siğiller (kondilomlar) tedavi edilmezse ne olur?

Siğillerden kanser gelişimi bilinen bir durum değildir. Kondilomlar kişiden kişiye bulaş için büyük bir risk faktörüdür. Bir kişinin genital bölgesinde siğiller olduğu sürece partnerine HPV bulaştırma riski çok yüksektir. Genital siğiller tedavi edildiğinde bulaşma riski de ciddi oranda azalacaktır.

Kadınlarda genital bölgede bulunan siğiller normal doğum esnasında bebeğe de bulaşma riski taşır. Siğillerin doğumdan önce tedavi edilmesi bebeği de koruyacaktır.

Genital bölgedeki siğiller tedavi edilmediğinde büyüyüp çoğalacak, kişinin kozmetik açıdan sıkıntı yaşamasına neden olacaktır. Genital estetik işlemlerden birisi olan siğil tedavisi yapılmadığı takdirde genital bölgenin güzelliğini ve çekiciliğini olumsuz yönde etkiler. Dış genital yapıların estetik bir yapıda olması cinsel hayatımızın devamı ve cinsel sağlımız için olmazsa olmazdır. Orgazm beyinde başlar ve genital bölgede biter. Eğer genital bölgedeki kusurlar nedeniyle kişi cinsellikten haz alamaz ve orgazm olamazsa bu da yanında cinsel problemleri ve orgazm bozukluklarını getirir ve işin içinden çıkılmaz bir noktaya doğru gidilir.

Genital bölgedeki siğiller nasıl tedavi edilir?

Genital bölgede siğil tedavisi için birçok farklı yöntem kullanılmaktadır. Çeşitli kremler, solüsyonlar, yakma ve dondurma tedavileri çoğu klinikte sıkça uygulanan tedavilerdir. Tüm tedavi yöntemlerinde amaç olabildiği kadar çok siğili yok etmek, kalan siğil sayısını minumuma düşürmektir.

Eğer lezyon bir iki yerde ama çok büyükse cerrahi olarak çıkarmak da nadiren bir tedavi yöntemi olarak kullanılır. Cerrahi olarak lezyonlar çıkarıldığında ciltteki var olan kanamalar durdurulur. Lezyon kesim alanının büyüklüğüne göre dikiş atılarak cilt bütünlüğü sağlanır. Ameliyathane şartlarında yapılması, anestezi gerektirmesi, ameliyat sonrası bakım süreci gerektirmesi ve iz kalacak olması dezavantajlarıdır.

Genital siğil tedavisinde krem kullanımı uzun süreli tedavi gerektirir ve başarı oranı düşüktür. Krem sürülen bölgelerde kaşıntı, yanma, batma gibi hisler gelişebilir. Kremler vajina ve küçük dudaklardaki siğillerde kullanılmamalıdır.  Krem ile tedavi olurken cinsel ilişkiden uzak durulmalıdır. Kremin etki mekanizması gereği tedaviye yanıt almak için uzun süre beklemek gerekir. El ya da vücudun farklı bölgeleri için kullanılan kondilom kremleri genital bölgeye kesinlikle sürülmemeli, genital bölge için özel üretilen kemler kullanılmalıdır.

Solüsyon tedavileri ise hekim tarafından uygulanır ve ağrı- acı hissi oluşur. Solüsyon tedavilerinde kullanılan podofilox evde hasta tarafından uygulanabilirken, podofilin hastanede hekim tarafından uygulanmalıdır. Solüsyon tedavilerinde, uygulanan bölgelerde iz kalma riski ve tekrarlama riski vardır. Solüsyon tedavileri gebelikte önerilmez.

Kriyoterapi ile dondurma yönteminde ve koterizaston ile yakma  tekniğinde ise hem acı hissi olur ve anestezi uygulamayı gerektirir hem de uygulanan bölgelerde iz kalır ve tekrarlama riski bulunur. Kriyoterapideki dondurma etkisi sıvı nitrojen (azot) kullanımı sayesinde olur. Cilt aşırı soğuk olan nitrojenin etkisi ile donar ve siğil koparılır, vücuttan uzaklaştırılmış olur. Koterizasyon yönteminde ise siğillerin üzerine yüksek frekansta RF dalgaları verilir, siğiller yanar ve zamanla kabuklanarak kendiliğinden iyileşir.

Genital siğil tedavisindeki tüm bu yöntemler teknolojik açıdan geri kalmış teknikler olup lazer cihazları ile yapılan tedavinin başarısı ve konforun yüksek olması nedeniyle artık terk edilmektedir.

Monalisa touch lazer ile siğil tedavisi

Lazer cihazları ile genital siğil tedavisi bu konudaki en son teknoloji olarak bizlere pek çok avantaj sunmaktadır: Örneğin sadece lokal anestezi ve ya anestezili krem kullanımı ile işlem yapılabilmesi hastayı da hekimi de birçok prosedürden kurtarmaktadır.

Lazer ile tedaviden sonra yatış gerektirmemesi, dikiş atılmaması, pansuman ihtiyacı olmaması hasta için konforu artırmaktadır.  Hasta işlem sonrasında günlük hayatına devam eder ve yaşam konforu korunur.  Eğer hastanın ağrı eşiği düşükse ya da hiçbir şey hissetmek istemiyorsa o zaman lazer uygulanacak bölgelerin cilt altına lokal anestezik madde verilerek anestezi sağlanabilir.

Lazer ile yapılan kondilom tedavisi sonrasında diğer tüm tedavi yöntemlerinde bir sorun haline gelen yara izi kalma ihtimali minumumdur. Şimdiye kadar genital siğillerin tedavisinde kullanılan tüm tedavi yöntemlerine göre çok daha az iz bırakır.

Lazer cihazı ile yapılan genital kondilom tedavisinden sonra hasta evine döndüğünde ağrı ve acı hissi olmaz, olursa bile diğer tedavi seçeneklerindekilerden çok daha azdır.

Diğer tüm tedavi yöntemlerine göre siğillerin tekrarlama ihtimali çok daha azdır.

Diğer tedavi yöntemlerine direnç gösteren siğillerde lazer ile tedavi en etkili sonucu verir.

Tansiyon, diyabet gibi kronik hastalığı olan hastalara lazer ile siğil tedavisi sorunsuz olarak uygulanabilmektedir.

Kanama pıhtılaşma bozukluğu olan kişilerde lazer ile siğil tedavisi yapılabilir.

Monalisa touch lazer cihazı ile siğil tedavisi, dünyada FDA onayı olan bir tedavidir ve güvenle genital siğil tedavisinde kullanılabilir.

Lazer cihazının genital siğil tedavisinde kullanılan özel ucu, sadece siğil üzerine lazer ışını verilmesini yani çevre dokuların korunarak sadece siğilin ortadan kaldırılmasını sağlar.

Lazer ile siğil tedavisi diğer tedavilerin arasında işlem süresi en kısa olan tedavi yöntemidir.

Lazer ile genital siğil tedavisi öncesinde nasıl bir hazırlık yapılır?

İşleme gelmeden önce epilasyon yapılmasını öneririm. Lazer cihazı ile çalışırken hem dokuların net görülmesi açısından hem de var olan siğillerin gözden kaçmaması açısından epilasyon yapılması önemlidir. Lazer ile siğil tedavisi yaparken cihazın ince ucu sayesinde atış yapılan alan kısıtlı olacaktır ve tüylerin cihazla siğil arasına girmemesi sağlanmış olur.

Monalisa touch lazer ile genital siğil tedavisi yapılmadan önce herhangi ek bir tahlile gerek yoktur.

Eğer varsa kronik hastalıklarınızın bilgisi hekiminize verilmelidir.

Monalisa touch lazer cihazı ile yapılan siğil tedavisinden sonra iyileşme süreci nasıldır?

Vücuttaki tüm yara ve ameliyat izleri gibi lazer ile müdahale yapıldıktan sonraki iyileşme süreci kişinin kendi yapısına bağlıdır. Beslenme şekli, diyetteki antioksidan alımı, sigara kullanımı, kollajen yapısı gibi birçok faktör iyileşme sürecini belirler. Stresli kişilik yapısı, düzensiz uyku, alkol ve sigara kullanımı gibi durumlar mümkün olduğunca iyileştirilmelidir.

Monalisa touch lazer teknolojisi karbondioksit fraksiyone lazer kullanımıdır ve derin doku hasarı oluşturmaz. Bu nedenle iyileşme süreci hem daha konforlu hem de daha hızlıdır. İşlem yapıldıktan 3-4 gün sonra lezyonların üzerinde kabuklanma ve dökülme olur. Sonrasında ise cilt kendini onarır ve doku bütünlüğü korunmuş olur.

Lazer ile genital siğil tedavisi sonrasında cinsel ilişki kısıtlaması olur mu?

İşlemden sonraki ilk birkaç gün lezyonların korunması önerilir. Cinsel ilişki kısıtlaması dokuda yeni darbe ve yara oluşmaması içindir.

Lazer ile genital siğil tedavisi ne kadar sürer?

İşlem lezyonların sayısına ve büyüklüğüne göre değişmekle birlikte tahminen 10 dakika sürer.

Eğer çok yoğun kondilom varsa işlemi farklı seanslara bölmek tedavi etkinliği açısından daha iyi olur.

Genital kondilom tedavisinden sonra tekrarlama ihtimali var mıdır?

Genital siğile neden olan etken HPV virüsüdür. Bu virüs insan bedeninde yıllarca kalabilir ve vücudun bağışıklık sistemi tarafından yok edilmedikçe siğillerin tekrarlama riski devam eder. Lazer cihazı ile yapılan siğil tedavisi tekrarlama riski en düşük olan son teknoloji tedavidir.

Genital siğil tedavisinden sonra daha fazla yayılım olur mu?

Eğer genital siğil tedavisi uygun bir şekilde yapılamazsa yayılma riski olur. Tedavi edilirken dikkatli olunması ve etkinliği kanıtlanmış son teknoloji yöntemleri ile tedavi edilmesi bu riski azaltır. Polikliniğimize başvuran hastalara yayılımı azaltmak için neler yapılabileceği ayrıntılarıyla anlatılmakta ve gerekli bilgiler verilmektedir.

Genital kondilomlar tedavi edildikten sonra bulaştırıcılık riski devam eder mi?

Genital bölgedeki siğillerin tamamı yok edilse bile genital bölge cildinde bulunan HPV için bullaştırıcılık riski devam eder. Lezyonların tedavisinden sonra bulaştırıcılık ciddi oranda azalır. Partnerlerin aşılanması, prezervatif kullanımı bulaştırıcılığın önlenmesinde çok önemlidir. Kişinin bağışıklık sisteminin kuvvetli olması virüsün vücuda karşı savaşı kaybetmesinde çok önemlidir.

Lazer ile genital siğil tedavisinin fiyatı ne kadardır?

Monalisa touch lazer ile genital siğil tedavisi hasta muayene edildikten sonra hastaya en uygun tedavi yöntemi, seans sayısı ve şekli belirlenerek yapılır. Bu nedenle muayene edilip tedavi planı çıkarılmadan fiyat bilgisi verilmesi uygun olmaz.

 

 

 

 

 


Tanı ve Tedavi İçin

Doktorunuza Danışın